ارتش سایبری ایران، ترکیبی از چهره های علنی و مجازی؛ مجری «ترور مجازی» مخالفان رژیم

ارتش سایبری ایران، ترکیبی از چهره های علنی و مجازی؛ مجری «ترور مجازی» مخالفان رژیم
نوامبر 7, 2023
27 بازدید

از زمان اهمیت یافتن فضای مجازی و استفاده گسترده آن توسط مخالفان حکومت برای افشاگری و همزمان نقش پر رنگ فضای مجازی برای سازماندهی اعتراضات از سهابِ بلوچستان تا آمد نیوز تهران و …! حکومت نیز به فکر استفاده از این فضا برای نشر برنامه های خود بود و با افزایش اعتراضات، تاکتیک های حکومت نیز گسترش یافته و به طرح ترور مجازی رسیده است.

غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، آبان ۱۴۰۰ در ششمین جشنواره مالک‌اشتر، اعلام کرد بسیج به عرصه فضای مجازی هم وارد شده و با تشکیل ۹۸۲ گردان سایبری شهرستانی و دو هزار و ۵۰۰ گردان حوزه‌محور در حال فعالیت و روشنگری است! آنچه به عنوان روشنگری مطرح میشود در واقع معنی ترور مجازی ، انتشار اخبار جعلی ، شایعه سازی و حملات هدفمند به منظور انحراف افکار عمومی از موضوعی مشخص است.

گاهی تاکتیک های این ارتش مجازی چنان پیچیده است که تنها بعد از مدتی میشود ماهیت آن را به طور کامل فهمید و با روشنگری بسیار خنثی کرد، کما اینکه تاکتیک های قدیمی حکومت با افشاگری از بین رفته اند.

از زمان آغاز جنبش #ژینا زن زندگی آزادی و به راه افتادن جنبش #ماهو_بلوچ در بلوچستان به دلیل گستردگی این تظاهراتها که برای اولین بار خطر سقوط به مشام حکومت رسید، تمرکز بر سرکوب مخالفان افزایش یافته است. خصوصا از زمانی که اعتراضات مناطق دیگر تعطیل سازی شده و تنها در بلوچستان قیام مردمی باقی مانده بود تمرکز کامل ارتش سایبری به بلوچستان معطوف شد و دستگاه های اطلاعاتی راه های لازمه برای شکست دادن تظاهراتهای بلوچستان را جستجو کردند. در پروژه سرکوب مخالفان حکومت به دنبال چهره های سرشناس مخالف در هر منطقه ای رفته است از مولانا عبدالحمید در داخل تا حبیب الله بلوچ در خارج. از آنجایی که روش های قدیمی پخش مطالب از طریق کانالهای رسمی سپاه دیگر نمیتوانست جواب دهد، روش فعالیت از طریق مجازی در دستور کار قرار گرفت.

حکومت همچنین با سبک سنگین کردن میزان اثر گذاری «ترور مجازی» از طریق اکانتهای ناشناس و اکانتهایی با چهره های واقعی به این نتیجه رسید که کارایی ایجاد انحراف و تفرقه و تور فریب از طریق چهره های علنی به مراتب بالاتر است و اهمیت این موضوع باعث شد که دقیقا در بحبوحه انقلاب ۱۴۰۱ نیروهای نفوذی زیادی در درون جنبش داخل کنند که به ظاهر مخالف نظام اما در واقع هدفی مشخص برای سرگردان کردن مردم، ترور مجازی افراد شاخص مخالف حکومت، ضربه زدن به افراد مورد اعتماد و موثر مردمی ایفا کنند، با اندک دقتی میشود فهمید که تمرکز این حملات در داخل بر چه کسی است و در خارج بر چه کسی.

زبان گفتمانی این حساب‌های ناشناس نفرت‌پراکنی، شایعه سازی و تولید اخبار دروغ علیه نیروهای سرشناس مخالف جمهوری اسلامی و ارسال گزارش‌های غیرواقعی در توییتر و اینستاگرام است؛ رویه‌‌ای که پیش‌تر روح‌الله مومن‌نسب، از حامیان طرح صیانت، رسما آن را اعلام کرده بود. مومن‌نسب فروردین ۱۴۰۱ در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که نیروهای تحت پوشش موسسه او به‌ عنوان فعالیت بسیجی و جهادی نزدیک به ۲۵۶ حساب جعلی به نام افراد مشهور مخالف نظام ساخته و با تولید اخبار دروغ یا مطالبی علیه دیگر چهره‌های مخالف، اختلاف ایجاد کرده و بی‌اعتمادی به آن‌ها در فضای مجازی را افزایش داده‌اند.

برخی کاربران دارای تخصص در حوزه فضای مجازی بر اساس بررسی داده‌‌های حساب‌های فعال در ماه‌های نخست خیزش مردمی به آماری دست یافتند که نشان می‌داد هم‌زمان با شروع اعتراض‌ها، نزدیک به ۴۰ هزار حساب کاربری جدید در توییتر آغاز به فعالیت کرده‌اند که اکثر آن‌ها هویت ناشناس دارند. این عدد یادآور سخنان مسلم معین، رئیس سازمان فضای مجازی بسیج، است که سال ۱۳۹۸ گفته بود بیش از ۸۰ هزار نیرو در بخش رسانه‌های اجتماعی فعال‌اند؛ نیروهایی که در سال‌های بعد نیز از افزایش مداوم آن‌ها به منظور آنچه جهاد تبیین در عرصه مجازی نامیده می‌شد، اخباری منتشر شد.

بخش مهم عملیات تور فریبی که اکانتهای انیستاگرامی و توییتری اجرا کردند در چارچوب تخریب، ترور شخصیت و تولید اخبار جعلی دنبال می‌شود.

ارتش سایبری از جمله تلاش کرده که به احزاب، تلویزیون ها و رسانه های متعدد مجازی هم ورود کند به گونه ای که اردیبهشت‌ ۱۴۰۱ خبری مبنی بر نفوذ جمهوری اسلامی در شرکت تلاس اینترنشنال که مسئولیت نظارت بر پست‌های اینستاگرام را بر عهده دارد، منتشر شد و برخی از کارمندان سابق این شرکت فاش کردند که جمهوری اسلامی به اشکالی موفق شده است تعدادی از کارمندان ایرانی این شرکت را برای حذف پست‌ها و صفحات مخالفان و تعلیق حساب افراد تحت‌فشار بگذارد.

با رشد سریع چند سال اخیر احزاب بلوچ درحوزه داخل بلوچستان و رشد گفتمان سیاسی برندازانه و آزادیخواهانهِ آنها، بخش عمده تمرکز این #ترور_مجازی بر فعالان این احزاب بوده است و ترکیب جدید این فعالیت به گونه ای است که باعث سرگردانی جامعه شده به گونه ای که به دلیل گسترش شایعات و جعلیات مردم که به مبارزات یا فعالانی امید بسته اند ، با یاس و نا امیدی مواجه میشوند و این روند مستقیما بر تظاهراتهای بلوچستان تاثیر میگذارد.

برای مقابله با این طرح ها در واقع مهمترین سلاح هوشیاری و بالا رفتن آگاهی جامعه نسبت به ترفند های حکومت است. مقابله با شایعات در فضای مجازی مستلزم این است که فرد مواجه شده با یک شایعه ابتدا با سبک سنگین کردن آن و سپس تحقیق وپیگیری آن جلوی آن را بگیرد. در نهایت روشن شدن ابعاد فعالیت های جمهوری اسلامی در فضای مجازی همیشه زمان بر است و کشف تاکتیک های آنها نیازمند توجه و سپس زمان کافی برای تحلیل است که در ماه ها و سالهای آتی بر حسب آن عملیات ترور مجازی، روشنتر میشوند.

تحلیل هفته – رصد بلوچستان

برچسب‌ها:, , , ,