
در سال های اخیر تعداد قابل توجهی از دختران و زنان در بلوچستان به دلایل مختلف قربانی خشونت های خانگی شده اند اما در طی یک سال گذشته مواردی رسانه ای شده و موارد بسیاری در سکوت خبری به علت ترس از بی آبرویی و یا ترس از جان مدفون گشته است.
شیوه حکومت داری و سیاستهای جمهوری اسلامی به عنوان حکومت مردم سالار باعث افزایش خشونت ها علیه زنان و دختران و کودکان شده است.
نگاه امنیتی مرکز بر بلوچستان ظلم تبعیض و فقر را چند برابر کرده و به موارد زن ستیزانه دامن زده است نگاه های تحقیر آمیز و جنسیتی، محدود ساختن زنان و دختران در خانه و عدم باور به تحصیل و اشتغال که شاید دلیل آن را در ناامنی بلوچستان طی حضور مرکز گرایان و غیر بومی آگ باشد که حساسیت ها را به طرف جنس زن چند برابر کرده است مسئله مهم کودک همسری و زن را به مثابه دستگاه تولید مثل دیدن چند همسری با مشکلات ناشی از چند همسری و نگاه های نابرابر در مسئله ان حقوقی زنان که در خانواده و چه در اجتماع از مسائلی هستند زنان بلوچ به شکل مضاعف تر نسبت به سایر زنان در جغرافیای ایران و مرکز با آن مواجه اند.
اما در طی این دو ماه سه حادثه غیر باور ما را متوجه عمق فاجعه و افزایش خشونت ها علیه زنان که منجر به قتل ناموسی میشود، میکند.
سه زن در یکی از روستاهای فنوج از طرف مردان یک خانواده و مدعی مالکیت یک تکه زمین با اسلحه گرم و سرد کشته میشوند.
مورد دوم دو دختر ۱۷ و ۱۸ ساله که تنها به اتهام تخطی کردن از نرم جامعه و خانواده، در یکی از روستاهای دشتیاری #چابهار توسط فامیل درجه دوم خود با اسلحه گرم کشته می شوند! که کلیپ آن بعد از ۵۰ روز در فضای مجازی پخش میشود و به نظر میرسد قاتلان از سوی نیروی انتظامی دستگیر شده اند اما تا کنون نامی از آنها موجود نمی باشد .
موضوع چنین بوده که دختران خانه را ترک کرده و بعد از چند روز پشیمان شده و تصمیم بر برگشت میگیرند و خانواده هم آنها را تشویق به بازگشت می کنند که در راه بازگشت به روستا با مردان فامیل در حالی که مسلح هستند برخورد می کنند و در همان مکان به گلوله بسته می شوند!
مورد دیگر در نزدیک پلیس راه #پهره رخ می دهد همسر و دو برادر زن با همکاری یکدیگر زنی را به رگبار می بندند و می کشند.
در سالهای اخیر با بهکارگیری نیروهای بومی در بلوچستان و پخش اسلحه از توسط سپاه و اطلاعات جمهوری اسلامی خشونت و قتل های ناموسی در بلوچستان نیز افزایش یافته است.
عوامل دیگری همچون نبود مراکز آموزشی و آگاهی کافی که بتواند به دختران وپسران مهارتهای اجتماعی وبنیادی ومسائل خود مراقبتی را بدهند و موارد استفاده نا درست از فضای مجازی ونداشتن سواد رسانه ای هم ممکن است در شیوع این خشونت ها وفرار دختران از منزل دخیل باشد.
فشارها با محدودیت هایی که توسط مردان خانواده به دختران جوان و کودکان وارد میشود و جلوگیری از آزادی های عمل در حیطه های خانواده از عوامل خودکشی یا فرار دختران و کودکان از خانه میشود که در هر صورت گاهی به قتل تاسف بار آنها منتهی می شود واین مهم را میطلبد که جامعه جهانی و فعالان حقوق بشری نگاه ویژهای به بلوچستان و مسئله زنان و دختران و کودکان داشته باشند چون تاسیس خانه های امن و مراکز مشاوره و آموزشی بر مسئله حقوق شهروندی و مدنی یک اقدام ضروری و فوری برای کمک به این قشر از جامعه بلوچستان که تحت خشونت هستند میباشد.
نويسنده : نگار ملکی
نظرات
ارسال دیدگاه برای این نوشته بسته می باشد.